Ajatuksia tuotekategorioista ja alkavasta hallitustyöstä

Nimeni on Erik Wikström ja olen Finsifin uutena hallitusjäsenenä mukana edistämässä vastuullista sijoittamista Suomessa. Töissäni vastaan vastuullisesta sijoittamisesta kotimaisessa, aktiivisia osakerahastoja hoitavassa Fondita Rahastoyhtiössä ja työskentelen tiiviisti salkunhoitajiemme kanssa. Raportoinnin sekä hallinnollisen työn lisäksi oma yritysanalyysityöni auttaa siinä, että riskit ja mahdollisuudet ESG-tekijöihin liittyen huomioidaan sijoituspäätöksiä tehdessä.

Blogissani ajattelin lyhyesti kommentoida vastuullisen sijoittamisen sääntelyä, tuoda esille erilaisia tuotekategorioita, ja samalla pohtia uutta rooliani Finsifin hallituksessa. 

SFDR
Nykyiset SFDR tiedonantoasetuksen alaiset vastuulliset-tuotekategoriat (artikla 8 ja 9) jättävät vielä paljon tulkinnanvaraa ja sallivat suuria tuotekohtaisia eroja keskenään. Sijoittajilla voi olla vaikeuksia vertailla sijoitustuotteita keskenään vastuullisuusnäkökulmasta, koska tuotekategorioissa ei ole vertailukelpoisia vaatimuksia, kuten esimerkiksi minimivaatimuksia, joiden tulee täyttyä.

Tuoteomistajat pystyvät suhteellisen vapaasti kuvaamaan, miten vastuullisen sijoittamisen kriteerit täyttyvät ja miten niitä seurataan sekä itse määrittelemään pitkälti mikä itsessään on vastuullinen sijoitus. Tämä oli tunnistettavissa myös EU:n SFDR konsultaatiossa, jonka vastausaika päättyi vuoden 2023 lopussa. Siinä pohdittiin muun muassa, mikäli tuotekategorioita tulisi kokonaan muuttaa vai pitäisikö lisätä minimivaatimuksia nykyisiin kategorioihin. Euroopan komissio on myös suositellut konsultaation yhteydessä, että nykyinen sääntely vaatisi tuotetasolla tarkennusta, jotta merkittävätkin muutokset olisivat tulevaisuudessa mahdollisia. Vuoden aikana tulemme mielenkiinnolla seuraamaan lopputulosta ja keskustelua markkinoilla siitä, miten sääntelyä tulisi kehittää.

Luulen ensisijaisesti, että tuoteomistajien muutokset omien tuotteiden tuotekategorioissa vähenevät, koska on lähes mahdottomuus ennustaa miltä tulevaisuus näyttää. Itse näen haastavana muuttaa kategorioita kokonaan. Arvelen, että tuotekategorioihin tullaan lisäämään selviä vaatimuksia, joiden tulee täyttyä. Esimerkiksi, tuotteen, joka sanoo sijoittavansa ympäristöystävällisesti, tulee täyttää tietyt päästöihin tai luonnonmonimuotoisuuteen liittyvät kriteerit sekä asettaa vuositasolla seurattavia tavoitteita. Näen tämän todennäköisenä, koska päästökriteerit olivat konsultaatiossa keskeisessä roolissa. Tämä taas on haastavaa koska CSRD (joka astui voimaan 1.1.2024) raportointivaatimukset yrityksille vesitettiin merkittävästi viime kesänä, ja finanssialalla on todennäköisesti myös tulevaisuudessa haasteita täyttää sääntelyyn liittyviä vaatimuksia yrityksien vastuullisuusdatan puuttuessa.

Mitä muita vaihtoehtoja markkinoilla on, jos SFDR luokittelu vielä jättää tulkinnanvaraa?
Yksi vaihtoehto on rahastojen sertifikaatit. Kolmannen osapuolen sertifioinnit kertovat sijoittajille määrättyjen vastuullisuuskriteerien täyttymisestä ja vuosittaiset auditoinnit sekä läpinäkyvä raportointi nostavat niiden luotettavuutta. Rahastot, joilla on käytössään samat sertifikaatit ovat myös vastuullisuusnäkökulmasta katsottuna verrattavissa keskenään. Sertifiointi on tämän lisäksi mainio työkalu ehkäistä viherpesua nykyisessä markkinatilanteessa, joka sallii merkittäviä eroja SFDR:n tuotekategorioiden sisällä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että sertifikaatteja on monenlaisia, ja yhteistyökumppanina on hyvä valita luotettava ja auditointia suorittava taho. Fonditalla olemme hyödyntäneet kahta erilaista ympäristösertifikaattia onnistuneesti.

Mitä ajatuksia rooli Finsifin hallituksessa herättää?
Ollessani jo rivijäsenenä Finsifissä, minulle on tarjoutunut mahtava foorumi tavata alan asiantuntijoita ja keskustella ajankohtaisista aiheista. Tilaisuuksissa (esim. Meet & Mingle) olen ehtinyt vuoden aikana laajentamaan merkittävästi omaa verkostoani, ja osallistujista löytyy aina henkilöitä, joilta opin jotain uutta vastuullisesta sijoittamisesta. Tämä on erityisen tärkeätä pienelle toimijalle, kuten Fondita, koska pystymme hyödyntämään Finsifin verkostoa ja koulutuksia kysymyksissä, joissa isompi toimija pystyisi mahdollisesti ratkaisemaan asiat suurempien vastuullisuustiimiensä tai konsultointiavun kautta. Olen innoissani siitä, että tulin valituksi Finsifin hallitukseen ja saan olla mukana kehittämässä verkoston ja organisaation toimintaa. Toiminta tulee jatkumaan yhtä vahvana kuin ennenkin. Järjestämme tapahtumia, joissa jäsenorganisaatiot voivat tutustua toisiinsa, ajankohtaisia koulutuksia eri teemoista ja tämän lisäksi olisi kiinnostavaa järjestää workshop-tyylinen tapahtuma, jossa voitaisiin jakaa parhaita käytäntöjä eri osa-alueista vastuulliseen sijoittamiseen liittyen.

Erik Wikström, Finsifin hallituksen jäsen vuodesta 2024
Head of ESG, Fondita Fund Management Company Ltd.

Hei Finsifin jäsen! Olethan jo rekisteröitynyt?

Rekisteröitymällä jäsenpalveluun pääset katselemaan videotallenteita sekä muita tapahtumamateriaaleja ja voit seurata foorumin hallituksen linjauksia ja yhdistystoimintaa. Lisäksi saat kutsut vastuullisen sijoittamisen ykköstapahtumiin ensimmäisten joukossa.