ESG-pisteet ja tuotto osakemarkkinoilla Euroopassa – Tutkimustietoa Finsif-stipendiaateilta 2023 4/9

Finsif tukee vuosittain vastuullisen sijoittamisen tutkimusta stipendein

Finsif jakaa stipendejä vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneille opiskelijoille ja tutkijoille. Stipendien jaon tarkoituksena on edistää vastuullisen sijoittamisen tutkimustyötä. Stipendejä jaetaan vuosittain enintään 8000 euron summalla. Vuoden 2024 stipendihaku alkaa keväällä. Lisätietoa

Vastuullisuudesta ylituottoa?

Kirjoitan lyhyen esittelyn pro gradu tutkielmastani ’ESG-pisteet ja tuotto osakemarkkinoilla Euroopassa’ Finsifin tutkielmalle myöntämän stipendin johdosta. Pohjimmiltaan tutkielma pyrkii vastaamaan lähtökohdiltaan hyvin perustavan laatuiseen kysymykseen siitä, minkälaista tuottoa vastuullisuusnäkökulmia sijoituspäätöksiinsä liittävä sijoittaja voi odottaa – tai onko niillä ylipäätään vaikutusta sijoitusten tuottoon. Tämä on kysymys, joka itseäni jäi vaivamaan, kun pääsin ensimmäisen kerran tutustumaan vastuulliseen sijoittamiseen paikallisen pankin opiskelijatapahtumassa. Asia jäi vaivaamaan minua niin paljon, että käsittelin aihetta sekä kandissa että gradussa.

Vastuullisuuden subjektiivinen luonne

Hyvin nopeasti huomasin, että vastuullisen sijoittamisen luonne asettaa haasteita tutkielman teolle. Tämä johtui erityisesti siitä, että jotkut sijoittavat olivat kiinnostuneita yksittäisistä vastuullisuusnäkökulmista, kun taas toiset kokonaisuuksista, ja kolmannet tulkitsivat näkökulmia eri tavalla. Toisaalta eri sijoittajat voivat antaa erilaisen painoarvon erilaisille näkökulmille. Vastuulliseen sijoittamiseen liittyy siis paljon subjektiivisuutta ja tulkinnanvaraisuutta. Tätä haastetta pyrin ratkaisemaan käyttämällä tutkielmassa vastuullisuuden (tai itse mieluummin käyttämäni termin kestävyyden) mittarina ESG-pisteitä. Ne ovat erikoistuneen luokituslaitoksen laatima arvio yhtiön toiminnan kestävyydestä. Vaikka niihin liittyy edelleen subjektiivisuutta, ne tarkastelevat yhtiötä useammasta näkökulmasta ja arvioivat niitä yhdenmukaisesti.

Tutkimuksessa käytetyt menetelmät

Tutkielmassa hyödynsin lopulta kahta aiemman tutkimuksen käyttämää menetelmää – ESG-portfolioita ja Fama & MacBeth -regressiota. Ensimmäisessä menetelmässä yhtiöistä muodostetaan salkkuja ESG-pisteiden perusteella, jolloin tutkimuksessa tarkastellaan käytännössä huonoimpia ja parhaimpia pisteitä saaneita yhtiöitä. Jälkimmäinen menetelmä mahdollistaa ESG-pisteiden käyttämisen yhtenä tuottoja selittäväistä muuttujista, jolloin vastaavia rajauksia ei tarvitse tehdä. Tämän lisäksi käytetyt menetelmät mahdollistivat myös aiemmissa rahastojen ja indeksien tuottoja vertailevissa tutkimuksissa ilmenneiden rahastonhoitajan taitojen sekä päällekkäisyyksien kontrolloinnin. Tutkielman aineistona puolestaan toimii Eurostoxx 600 indeksin yhtiöt vuosien 2006-2021 välillä ja ESG-pisteet saadaan Refinitivin-tietokannasta.

Ei epänormaaleja tuottoja

Tutkielman tulokset ovat yhtenäiset aiemman Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla tehdyn tutkimuksen kanssa. Ensimmäisellä ESG-portfolioihin perustuvalla menetelmällä ei havaita tilastollisesti merkitsevää epänormaalia tuottoa eikä havaittujen epänormaalien tuottojen suunta tai suuruus noudata selkeää kaavaa. Jälkimmäisellä Fama & MacBeth -regressio menetelmällä puolestaan havaitaan myös Euroopan markkinoilla tilastollisesti merkitsevä ja positiivinen yhteys tuottojen ja ESG-pisteiden välillä. Ensimmäisestä menetelmästä poiketen on kuitenkin epäselvää kuinka sijoittaja voi käytännössä hyödyntää tätä yhteyttä.

Tutkielman anti

Tutkielman perusteella vaikuttaa siltä, että kestävyysnäkökulmien liittämisellä sijoituspäätöksiin ei ole negatiivista vaikutusta sijoittajan tuottoihin. Havainnot pitävät kuitenkin paikkansa vain silloin, kun sijoittajalla on käytössä rajoittamaton sijoitusuniversumi. Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että sijoittaja ei harjoita poissulkemista yksittäisten toimialojen osalta. Tutkimusta tarkasteltaessa on hyvä huomioida myös, että se tarkastelee pelkästään markkinahinnoittelua eikä huomioi kausaliteettia ESG-pisteiden ja tuoton välillä.

Olli Haapalainen

Associate, PwC Suomi

Link to study can be found here.

Hei Finsifin jäsen! Olethan jo rekisteröitynyt?

Rekisteröitymällä jäsenpalveluun pääset katselemaan videotallenteita sekä muita tapahtumamateriaaleja ja voit seurata foorumin hallituksen linjauksia ja yhdistystoimintaa. Lisäksi saat kutsut vastuullisen sijoittamisen ykköstapahtumiin ensimmäisten joukossa.