Finsifin terveiset Eurosif-kokouksesta

Eurooppalainen vastuullisen sijoittamisen verkosto, European Sustainable Investment Forum, Eurosif, järjesti koronan jälkeen ensimmäisen kerran vuosikokouksen (Annual General Meeting, AGM) Brysselissä 26.4.2023. Varsinaisen kokouksen yhteydessä järjestettiin verkostoitumistilaisuus Eurosifin jäsenorganisaatioiden edustajille.  Finsifin kansainvälisen toiminnan työryhmän puheenjohtaja, sekä Finsifin virallinen Eurosif-yhteyshenkilö ja hallituksen jäsen Anna-Stina Wiklund ja toiminnan koordinaattori Leila Räsänen, edustivat Finsifiä kokouksessa. Finsifin kohtaaminen muiden Eurosifin jäsenten kanssa oli toinen laatuaan – Emilia Vähämaa, hallituksen jäsen 2022, ja toiminnan koordinaattori olivat mukana Eurosif- maiden verkostoitumiskohtaamisessa heinäkuussa 2022. (Varsinainen AGM järjestettiin vuoden 2022 alussa erillisenä etäkokouksena.)

Varsinainen kokouspäivä rakentui jäsenten maakohtaisista esittelyistä, kestävään rahoitukseen ja lainsäädäntöön linkittyvistä vierailijapuheenvuoroista sekä varsinaisesta vuosikokouksen agendasta, kuten vuoden 2022 toimintakertomuksen suuntaviivoista ja muista keskeisistä nostoista Eurosifin toimintaa, organisointia ja rahoitusta koskien.

Eurosif-maiden vastuullisen sijoittamisen foorumit- yhtymäkohdat ja eroavaisuudet
Jäsenten maakohtaisissa vastuullisen sijoittamisen foorumeiden (SIF) katsauksissa kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja sekä eurooppalaisten SIFien yhtymäkohdista, haasteista ja eriäväisyyksistä, ja saatiin näkökulmia jäsenten monipuolisista toimintatavoista sekä projekteista.

Yhteiseksi tekijäksi tunnistettiin kasvava kiinnostus vastuullisen sijoittamisen toimikenttään, joka näkyy maittain jäsenmäärän kasvuna ja lisääntyneinä resurssitarpeina – moni SIF on palkannut lisää työntekijöitä. Toisaalta kasvavat jäsenmäärät asettavat jäsenten tarpeet uuteen valoon- miten laajaa, diversiteetiltään monipuolista jäsenkuntaa voidaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla ja millä keinoilla jäseniä voidaan aktivoida mukaan toimintaan? Tätä tullaan pohtimaan myös Finsifin uudessa strategiassa 2023+, joka esitellään sääntömääräisessä kevätkokouksessa 23.5.2023.

Yhteisinä haasteina vastuullisen sijoittamisen eurooppalaisella kentällä tunnistettiin vastuulliseen sijoittamiseen ja viherpesuun liittyvä keskustelu, datan ja aihepiirin konsultointipalveluun linkittyvät laadulliset haasteet, kirjava toimintakenttä sekä eriävät metodologiat data-analyysien taustalla. Foorumeiden keskiössä on jäsenlähtöinen toiminta, joskin rahoituspohja vaihtelee Finsifin jäsenmaksutuloon perustuvasta toimintamallista (Finsif voi myös vastaanottaa lahjoituksia ja pyrkii hyödyntämään jäsenistöä tapahtumiin liittyvissä tila- ja tarjoilukustannuksissa) erilaisiin rahoitusyhdistelmiin, joissa jäsenmaksujen ohella hyödynnetään ulkopuolista projektirahoitusta sekä sponsorointiyhteistyötä.

Siinä missä Finsifin keskiössä ovat jäsenet ja heille suunnattu foorumi verkostoitumisalustana sekä tiedonkanavana, suuri osa SIFeistä pyrkii vaikuttamaan myös yleisemmällä tasolla vastuullisen sijoittamisen tietoisuuden lisäämiseen ja yksityissijoittajien ”retail investors” kouluttamiseen. Tämä tulee esille esimerkiksi Espanjan vastuullisen sijoittamisen verkoston, Spainsifin toiminnassa. Spainsif tuottaa SOME-kampanjoita Tiktokissa sijoitusalan vaikuttajayhteistyössä ja lisäksi tapahtumat ja materiaalit ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille – tavoitteena on vastuullisen sijoittamisen yleisen tietoisuuden lisääminen ja sillä saavutettava yhteinen hyöty (Spainsifilla on yli 37 000 viikoittaisen uutiskirjeen seuraajaa).

Kiinnostavaa isojen SIFien toiminnassa on panostus vastuullisen sijoittamisen tiedon lisäämiseen ja aktiiviseen vaikuttamiseen eri näkökulmilla. Vaikuttamista harjoitetaan lisäämällä vastuullisen sijoittamisen ymmärrystä ja näkökulmia mediayhteistyöllä kohderyhmänä mahdollisimman laaja yleisö, vaikuttamalla suoraan yrityksiin sekä osallistumalla aktiivisesti kestävän rahoituksen lainsäädännön kehitystyöhön. Esimerkiksi Englannilla, Ranskalla ja Espanjalla on käytössään laajat media-lehdistöyhteistyöverkostot, joiden kanssa ollaan aktiivisessa vuorovaikutuksessa. Finsifin strategiaan ja hyvään hallintotapaan nojautuen, Finsifin toiminnan pääpainona on tukea jäseniä vastuulliseen sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä ja toimia neutraalina tiedonkanavana. Yrityksiin vaikuttaminen tai kestävään rahoitukseen liittyvä lobbaustoiminta ei ole Finsifin toiminnan keskiössä poiketen suurimmasta osasta muiden SIFien toimintaa. Eurosifissä on mukana myös EU:n ulkopuolisia maita (Englanti, Luxemburg ja Sveitsi), jotka eivät kuuluu sääntelyn piiriin suoranaisesti, mutta seuraavat lainsäädännön kehitystä.

Useimmilla Eurosifin jäsenorganisaatioilla on käytössään merkittävästi Finsifiä suuremmat henkilöstöresurssit- työntekijöitä on noin puolesta kymmenestä jopa yli kymmeneen työntekijään. Pohjoismaisilla SIFeillä (Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi) työ on keskitetty hallitukselle, hallitukselle ja ulkopuoliselle mediatoimistolle tai osa-aikaiselle koordinaattorille. Finsifillä on käytössä keskimäärin noin kolmipäiväinen viikkotyöpanos ja lisäksi hallituksella on merkittävä operatiivinen rooli foorumin toiminnassa.

Vierailijapuheenvuorot ja Eurosifin vuosikokouksen anti
Vuosikokouksessa kuultiin puheenvuoroja linkittyen kestävän rahoituksen ympärillä käytävään keskusteluun. Eurosif oli saanut paikalle puhujia parlamentin keskiöstä sekä valmistelevista työryhmistä- Alain Deckers, Head of Asset Management Unit at DG FISMA of the European Commission on the proposed review of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) ja Paul Tang, Member of the European Parliament (S&D, NL) on what’s next for the EU’s sustainable finance agenda). Puhujat olivat konkreettinen osoitus siitä, että Eurosif tunnistetaan keskeisenä vaikuttajana ja sanansaattajana sääntelykeskustelussa. Kiinnostavana kommenttina jäi mieleen huomio siitä, että SFDR liittyvä lainsäädäntö ei alun perin ollut tarkoitettu olemaan ”sertifikaatti/leima” sijoitustuotteille, joskin markkinoilla näkyy sen hyödyntäminen tämän tyyppisessä tarkoituksessa.

Organisaationa Eurosif koki suuren muutoksen vuonna 2022 henkilöstövaihdosten vuoksi (organisaatiosta vaihtuivat kaikki työntekijät). Tästä huolimatta syksyllä nimetty uusi toimitusjohtaja Aleksandra Palinska on pystyttänyt erinomaisen tiimin sekä luonut rahoitukselle monipuolista pohjaa jäsenmaksujen lisäksi. Asiantuntemus ja into työhön välittyy tiimin työskentelystä ja toiminta on saatettu lähes yhtä aktiiviselle tasolle kuin henkilöstövaihdoksia ennen. Jatkossa Eurosif lisää hallituspaikkoja jäsenmaiden ulkopuolelle ja tiedustelee jäsenorganisaatioita nimeämään ehdokkaita Eurosifin jäsenten ulkopuolisista verkostoista.

Eurosif toimii avoimena keskusteluympäristönä eri maiden vastuullisuusverkostojen välillä kuten myös tiedonvälityskanavana kestävän rahoituksen ajankohtaisten asioiden seuraamisessa. Finsifin varsinainen Eurosif-jäsenyys koskee vuotta 2023, jonka loppu puolella arvioidaan Eurosifin tuomia hyötyjä hallituksen toimesta ja päätetään jäsenyyden jatkamisesta. Finsif on edustettuna verkoston eri työryhmissä vuoden aikana.

Kohtaamisen yhteisnäkemyksenä oli koota Eurosifin ylläpitämä pohja, johon jokainen maa voi päivittää ajankohtaiset asiat, jolloin jokaisen SIF voi kansallisesti hyödyntää eri materiaaleja ja tukea jäseniä myös kansainvälisellä näkökulmalla. Iso osa maiden valmistelemista tutkimuksista, videoista ja markkinaselvityksistä jne. ovat tarjolla myös englanniksi kotimaisen kielen ohella.

Omia ajatuksia reissusta
Eurosif tapaaminen oli onnistunut, inspiroiva reissu, joka toi sekä uusia näkökulmia Finsifin toimintaan liittyen. Finsifin hallitus 2023 valmistelee uutta strategiaa, jossa pohditaan Finsifin keskipitkän aikavälin tulevaisuuden suuntaviivoja sekä luodaan askelmerkit tavoitteiden saavuttamiseksi. Eurooppalaisten vastuullisuusverkostojen tapaaminen ja sen pohjalta syntyneet keskustelut ovat tärkeä tietopaketti pureskeltavaksi osana Finsifin strategiakeskustelua- mitä elementtejä Finsif voisi hyödyntää omassa toiminnassaan ja millainen ambitiotaso Finsifille halutaan asettaa?

Leila Räsänen
Toiminnan koordinaattori
Finsif- Finland´s Sustainable Investment Forum
www.finsif.fi, info@finsif.fi

Lisätietoa eurooppalaisesta vastuullisen sijoittamisen nostoista ja kestävään rahoitukseen liittyvästä työstä voit lukea tilaamalla Eurosif-uutiskirjeen ja tutustumalla Eurosifin kotisivuihin.

Finsif on jäsen eurooppalaisessa vastuullisen sijoittamisen sateenvarjo-organisaatiossa Eurosifissä. Eurosif- jäsenyys vahvistettiin marraskuussa 2022 vuonna 2021 alkaneen koejäsenyysjakson jälkeen (tiedote jäsenyydestä). Finsifin tavoite on seurata kotimaisen ja pohjoismaisen (NordicSIF) vastuullisen sijoittamisen kentän ohella myös eurooppalaisten sisarorganisaatioiden toimintatapoja ja tuoda Suomen ääni ja Finsifin toiminta osaksi keskustelua. Eurosif keskittyy vaikuttamaan EU-lainsäätelyyn olemalla aktiivinen erityisesti kestävään rahoituksen liittyvässä prosessissa muun muassa Eurosif-maiden jäsenten työryhmätyöskentelyn (Public Policy Group) ja sen ulostulojen kautta.  Eurosif toimii myös eurooppalaisten vastuullisen sijoittamisen verkostojen kohtaamispaikkana, jossa voi oppia uutta ja jakaa hyviä käytäntöjä eri maiden kesken.

Hei Finsifin jäsen! Olethan jo rekisteröitynyt?

Rekisteröitymällä jäsenpalveluun pääset katselemaan videotallenteita sekä muita tapahtumamateriaaleja ja voit seurata foorumin hallituksen linjauksia ja yhdistystoimintaa. Lisäksi saat kutsut vastuullisen sijoittamisen ykköstapahtumiin ensimmäisten joukossa.