Katsaus vastuullisuuteen

Sijoittajat arvioivat työkseen tulevaisuutta  – sen tarjoamia uhkia ja mahdollisuuksia. Ilmastonmuutoksen ja globaalin markkinatalouden haasteet ovat herättäneet instituutiosijoittajat maailmanlaajuisesti vaatimaan yrityksiltä kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä, vaan riskien hallinnasta ja viime vuosien talouskriisien opetuksista. Vastuullisuus kannattaa, ei vähiten siksi, että se edistää luottamusta toimijoiden välillä ja lisää talouden tehokkuutta.

 

Euroopassa jo yli puolet instituutiosijoittajien varallisuudesta hallinnoidaan ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen, maailmanlaajuisestikin kolmannes (GSIA 2014).

 

Globaalien pääomamarkkinoiden (osakkeet ja joukkolainat) kooksi arvioidaan 130 biljoonaa dollaria (biljoona= tuhat miljardia). Lyhyet rahamarkkinainstrumentit ja talletukset mukaan lukien markkinat ylittävät reilusti kolme kertaa maapallon yhteenlasketun bkt:n (IMF 2012).  Globaalista sijoitusvarallisuudesta puolestaan noin 60% on instituutiosijoittajien hallinnassa (OECD, 2014). Koska ympäristö- ja sosiaalisilla näkökohdilla on kasvava merkitys sijoituskohteiden arvioinnissa ja valinnassa, ne vaikuttavat enenevässä määrin myös pääomien ohjautumiseen ja hintaan. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Rockefeller Brothers –säätiön viimesyksyinen ilmoitus siirtää sijoitukset pois fossiilisista polttoaineista.

 

Eurosifin tuoreimman raportin mukaan vastuullinen sijoittaminen lähes kaksinkertaistui vuosina 2011-2013. Keskimääräinen europainotettu kasvu oli 78%. Sosiaalisia- ja ympäristövaikutuksia tavoitteleva vaikuttavuussijoittaminen (impact investing) harppasi peräti 132% noin 20 miljardiin euroon. Yleisimmät strategiat, aktiivinen omistajuus, poissulkevat kriteerit ja kansainväliset normit, vahvistivat edelleen asemiaan. Niitä käytetään jo peräti 13, 8 biljoonan euron varallisuuden hoidossa*. Temaattinen ja best-in-class –lähestymistapa kasvattivat suosiotaan noin 25% yhteensä reiluun 400 miljardiin euroon.  (Eurosif 2014)

 

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, uusiutuvan energian kehittäminen, työntekijöiden oikeuksien ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, läpinäkyvyyden edistäminen sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ja korruption vastustaminen sen kaikissa muodoissa palvelevat sekä yrityksiä että sijoittajia. Tavoitteet vahvistavat talouden toimivuutta, vähentävät sijoitus- ja liiketoiminnan riskejä ja tarjoavat kasvavan markkinan yhä useammille yrityksille.

Taina Haahti on Ethix SRI Advisors -yhtiön vanhempi neuvonantaja ja aktiivinen Finsif-toimija

Hei Finsifin jäsen! Olethan jo rekisteröitynyt?

Rekisteröitymällä jäsenpalveluun pääset katselemaan videotallenteita sekä muita tapahtumamateriaaleja ja voit seurata foorumin hallituksen linjauksia ja yhdistystoimintaa. Lisäksi saat kutsut vastuullisen sijoittamisen ykköstapahtumiin ensimmäisten joukossa.