Kestävyydestä raportoiminen on tullut yhä tavallisemmaksi osaksi yritysten vuosikertomuksia. Vapaa-ehtoisuuteen perustuva raportointi (pois lukien suuryritykset) on kehittynyt paljon viimeisten vuosien aikana, ja pian vastuullisuudesta ja kestävyydestä kertominen ei enää ole vapaaehtoista vaan lain säätelemää. EU:n CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) astuu voimaan vuoden 2023 alusta. Tämä korvaa vuonna 2016 voimaan tulleen NFRD:n (Non-Financial Reporting Directive).
Kestävyysraportointikilpailu tosin on vapaaehtoinen, mutta erittäin hyödyllinen harjoitus kun yritys haluaa kehittää kestävyysraportointiaan. Me Ålandsbankenissa päätimme osallistua kilpailuun tänä vuonna ensimmäistä kertaa.
”Vuosittain järjestettävässä kestävyysraportointikilpailussa palkitaan Suomen parhaat kestävyysraportit. Kilpailu kehittää yritysten kestävyystyötä ja -raportointia, tuo esiin hyviä käytäntöjä ja antaa tunnustusta erityisen ansioituneille kestävyysraportoijille. Kilpailu on kaikille avoin ja ilmainen, ja se on järjestetty vuodesta 1996 alkaen.”*
Kilpailussa vastataan yhteensä kymmenkunta määrään kysymyksiä kategorioissa: ilmastonmuutos, ihmisoikeudet ja biodiversiteetti. Näiden kategorioiden parhaat sekä kokonaiskilpailun että P&K-yritysten parhaat palkitaan. Kysymyksiin vastatessamme huomasimme, että hyvin sujui ilmastonmuutokseen liittyvien kysymysten vastaaminen. Ilmastonmuutoksen liittyvät mittarit, kuten hiilijalanjälki eri Scope-päästöineen on jo arkipäivää lähes kaikissa yrityksissä. Kun tulimme ihmisoikeudet osioon, oli monta kysymystä, johon saimme selvittää vastauksia olemalla yhteydessä esim talousjohtajaamme (CFO) tai HR-osastolle. Näin kävi, vaikka yksi vastaajaryhmään kuuluneista oli aiemmin ollut töissä HR-osastolla. Kaikkiin kysymyksiin meillä ei ollut vastausta, mutta huomasin avointen kysymysten aloittaneen keskustelun aiheesta sisäisesti. Tämä on erittäin positiivinen asia oman vastuullisuustyömme kehittämisessä.
Rahoitus-alan yrityksellä ei välttämättä ole samoja mahdollisuuksia antaa kaikkiin kilpailun kysymyksiin vastauksia kuin esim tuotantoyrityksellä, joten toivoisimme jatkossa omaa kategoriaa finanssialan edustajille. Näin saisimme vertailukohtaa ja esimerkin parhaimman kestävyysraportin tasosta.
Olin läsnä palkintojenjakotilaisuudessa Aalto-yliopistolla marraskuussa. Tilaisuudessa saimme kuulla esimerkkejä yritysvastuu-raportoinnin parhaista käytännöistä ja kattavan historiikin aiheesta Mikael Niskalalta, PwC:n yritysvastuu-asiantuntijalta ja osakkaalta, jolla on lähes 30 vuoden kokemus aiheesta. Nuoret Osakesäästäjät palkitsivat oman suosikkinsa sidosryhmäpalkinnolla ja perusteluna mainittiin mm raportin selkeys. Upeaa kuulla nuorten kiinnostuksesta aiheeseen ja erittäin hyvin perusteltu vastaus omalle suosikilleen. Tämän vuoden kilpailuun osallistui yhteensä 46 yritystä.
Mietitkö osallistumista ensi vuoden kilpailuun? Itsearviointi-lomake avautuu toukokuussa, joten se kannattaa merkitä jo nyt kalenteriin muistutukseksi.
Kestävyysraportointikilpailun järjestävät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Climate Leadership Coalition ry, Yritysvastuuverkosto FIBS ry, Vastuullisen sijoittamisen yhdistys Finsif ry, Hanken, Nasdaq Helsinki, Suomen Tilintarkastajat ry, Ympäristöjohtamisen yhdistys YJY ry ja ympäristöministeriö. Sitra toimii kilpailun yhteistyökumppanina.
Anna-Stina Wiklund, Ålandsbanken Rahastoyhtiö Vastuullisten sijoitusten vastaava
Finsif hallituksen jäsen
Sähköposti: Anna-stina.wiklund@alandsbanken.fi
Twitter: @aswiklund
LinkedIn
*Lähde: Suomen tilintarkastajat ry