Finsif tukee vuosittain vastuullisen sijoittamisen tutkimusta stipendein
Finsif jakaa stipendejä vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneille opiskelijoille ja tutkijoille. Stipendien jaon tarkoituksena on edistää vastuullisen sijoittamisen tutkimustyötä. Stipendejä jaetaan vuosittain enintään 8000 euron summalla. Vuoden 2023 stipendihaku alkaa keväällä. Lisätietoa
Luonnon monimuotoisuus heikkenee hälyttävää vauhtia. Tällä on vaikutuksia sosiaalisen ja ympäristön hyvinvoinnin lisäksi myös talouteen, joka on suurelta osin riippuvainen luonnosta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista.
Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemipalvelujen heikkeneminen sekä niihin liittyvät taloudelliset kustannukset tunnustetaan yhä useammin taloudellisten riskien lähteiksi. Riskit syntyvät luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemipalveluihin liittyvien riippuvuuksien ja vaikutusten kautta. Riskit voidaan jakaa fyysisiin riskeihin ja transitioriskeihin. Fyysiset riskit ovat biologisen monimuotoisuuden heikkenemisestä johtuvia häiriöitä esimerkiksi liiketoimintapanoksissa ja toimintaympäristöissä. Esimerkiksi maaperän laadun heikkeneminen voi johtaa tuottojen alenemiseen maataloussektorilla ja vaikuttaa toiminnan kannattavuuteen. Transitioriskit taas ovat biodiversiteetin heikkenemisen hillitsemiseksi toteutettujen toimien, kuten uuden ympäristölainsäädännön, aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. On myös mahdollista, että biodiversiteettiin liittyvistä riskeistä tulee systeemisiä ja vaikuttavat siten myös rahoitusvakauteen. Näihin riskeihin on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota rahoitussektorin toimijoiden keskuudessa. Niin keskuspankit, kuin rahoitusviranomaisetkin ovat ottaneet askeleita biodiversiteettiriskien ymmärtämiseksi.
Maisterin tutkielmassani tutkin luonnon monimuotoisuuden vähenemisen ja taloudellisen vakauden välisiä yhteyksiä Suomessa. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä luonnon monimuotoisuuteen liittyvistä riskeistä Suomen rahoitusjärjestelmälle. Tutkimus toteutettiin arvioimalla suomalaisten luottolaitosten taloudellista alttiutta ekosysteemipalveluista riippuvaisille sektoreille. Suomen Pankista saatujen lainatietojen ja ENCORE-tietokannasta saatujen ekosysteemipalvelutietojen yhdistämiseksi tehtiin kvantitatiivinen analyysi.
Tulokset osoittivat, että 23 % suomalaisten luottolaitosten myöntämistä lainoista on alttiina suurille tai erittäin suurille luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden heikkenemiseen liittyville fyysisille riskeille. Kiinteistösektori on yhteydessä ylivoimaisesti korkeimpaan riippuvuuteen ekosysteemipalveluista. Maa- ja metsä- ja kalatalouteen liittyvät toiseksi korkeimmat riippuvuudet. Ekosysteemipalveluista erityisesti häiriöt pintaveteen ja ilmaston säätelyyn liittyvissä ekosysteemipalveluissa muodostavat suurimmat riskit.
Tulosten mukaan luonnon monimuotoisuuteen liittyvät taloudelliset riskit ovat merkittäviä Suomen rahoitusjärjestelmälle. On kuitenkin tärkeä huomioida, että riskien ymmärtäminen, hallitseminen ja mittaaminen on haastavaa. Tämä johtuu luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen heikkenemiseen liittyvästä kompleksisuudesta ja epävarmuudesta. Kattavan luonnon monimuotoisuuteen liittyvien taloudellisten riskien arvioinnin tekeminen onkin vasta alkutekijöissään ja vaatii lisää tutkimusta. Tulokset kuvastavat siis vasta ensimmäisiä askelia biodiversiteettiriskien arvioimisessa.
Jenni Katajarinne
Opiskelija
Globaalin kestävyyden maisteriohjelma
Helsingin yliopisto
Linkki tutkimukseen