Yrityksen kannattaa ymmärtää liiketoimintansa vaikutukset lapsiin, niistä aiheutuvat riskit ja toisaalta liiketoimintamahdollisuudet. Sijoittajille ja varainhoitajille lapsen oikeuksien huomioiminen on tapa edistää kestävää kehitystä, parantaa liiketoimintaa ja tunnistaa riskejä.
Lapset ovat yrityksille tärkeä sidosryhmä. He ovat tulevia työntekijöitä, nykyisten työntekijöiden perheenjäseniä ja monille yrityksille lisäksi tärkeä asiakasryhmä. Lapset ovat kuitenkin erityisen haavoittuvassa asemassa, sillä heidän kehityksensä on vielä kesken. Tämä tekee heidät erityisen alttiiksi liiketoiminnan aiheuttamille tahattomillekin negatiivisille seurauksille ja toisaalta vakaville ihmisoikeusloukkauksille. Jos yritykset jättävät huomioimatta lapsen oikeudet, se voi johtaa maineen vahingoittumiseen ja liiketoiminnan menettämiseen.
Yritykset voivat myös hyötyä lapsen oikeuksien huomioimisesta, sillä vastuullinen liiketoiminta voi parantaa pitkän aikavälin kannattavuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi yritysten toiminnalla voi olla runsaasti positiivisia vaikutuksia lasten hyvinvoinnille.
Yritysten tulee varmistaa, että toiminta ei aiheuta haittaa lapsille
Lapsen oikeuksien edistäminen liiketoiminnassa voi tapahtua monin eri tavoin. Yksi tärkeimmistä keinoista on varmistaa, että yrityksen toiminta ei aiheuta haittaa lapsille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yrityksen on vältettävä lapsityövoimaa ja huolehdittava, että sen toiminta ei ole haitallista lasten terveydelle tai turvallisuudelle.
Toinen tärkeä tapa on tarjota työpaikkoja ja hyvät työolot vanhemmille. Vanhempien resurssit ovat suoraan yhteydessä heidän kykyynsä huolehtia lastensa tarpeista ja turvata heidän hyvinvointinsa. Lisäksi yritykset, jotka toimivat vastuullisesti ympäristöön ja ilmastoon liittyen voivat vaikuttaa positiivisesti myös lasten terveyteen ja hyvinvointiin.
Suomalaisten yritysten liiketoiminnalla globaaleja vaikutuksia lasten hyvinvointiin
Suomalaiset yritykset toimivat globaalisti, joten niiden tekemillä päätöksillä on vaikutuksia myös Suomen rajojen ulkopuolella. Yritykset voivat esimerkiksi tarjota työntekijöilleen tietyn määrän palkallista vanhempainvapaata, vaikka paikallisen lainsäädännön mukaan sitä olisi vain vähän tai ei ollenkaan.
Yritysten vastuullisuusohjelmissa mainitaan usein ihmisoikeudet, muttei lapsen oikeuksia erikseen. Lasten tarpeet ja heidän kohtaamansa haasteet voivat kuitenkin olla merkittävästi erilaiset kuin aikuisten. Lapsen oikeuksien tarkastelu antaa yrityksille merkittävää lisätietoa esimerkiksi henkilöstön pysyvyyteen liittyen, ja pienentää riskejä sijoittajanäkökulmasta. Ymmärtämällä lapsen oikeudet yritykset voivat tarkastella kaikkea vastuullisuustyötään ja saada mahdollisia riskejä paremmin näkyväksi.
Lapsen oikeudet ovat muutakin kuin lapsityövoiman kieltämistä. Esimerkiksi, vanhempien ja huoltajien työoloilla on suora linkki lapsiin, sillä vanhemmilla täytyy olla resursseja huolehtia perheistään. Tuotteet ja palvelut tulee suunnitella lapsiystävällisiksi. Ilmastonmuutos vaikuttaa eniten heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin.
Vastuullisten sijoittajien haasteena rajallinen data
Sijoittajat voivat vaikuttaa merkittävästi yritysten toimintaan ja sitä kautta myös lapsen oikeuksiin. Suomen UNICEF on aloittanut tutkimushankkeen, jossa selvitetään suomalaisten yritysten lapsenoikeussuoriutumista sekä miten lapsen oikeudet voidaan ottaa huomioon sijoitusprosesseissa.
Evli on mukana selvittämässä erityisesti sijoittajanäkökulmaa, eli miten lapsen oikeuksista raportoidaan sijoittajille, ja toisaalta miten tieto integroidaan sijoitusprosesseihin. Tällä hetkellä haasteena lienee lapsen oikeuksien huomioinnin suppeus, sillä lapsen oikeudet huomioidaan usein osana ihmisoikeuksia eikä omana sidosryhmänään. Sijoitusprosessissa lapsen oikeuksien toteutuminen voidaan seuloa esimerkiksi vakavien normirikkomusten osalta, mutta kattavampi huomiointi toteutuu harvoin. Sijoittajan näkökulmasta hyödyllistä olisikin edistää laaja-alaisempaa raportointia yritysten osalta mikä puolestaan edesauttaisi sijoittajien vastuullisuusarviointia kohdeyritysten osalta. Datapisteiden yleistyessä olisi sijoittajilla paremmat kyvykkyydet integroida lapsen oikeuksien huomiointi läpi sijoitusprosessin; niin kohdeyhtiöanalyysistä, seurantaan ja vaikuttamiseen.
Vaikka työ Suomessa on vasta alussa, työkaluja sijoittajille on jo tarjolla. Sijoittajat voivat hyödyntää esimerkiksi UNICEFin opasta Tool for Investors on Integrating Children’s Rights into ESG Assessments, joka on toteutettu yhdessä sijoittajien, omaisuudenhoitajien ja ESG-analyysejä tarjoavien yritysten kanssa. Opas tarjoaa sekä ohjeita että indikaattoreita lapsen oikeuksien arvioimiseksi kohdeyrityksessä.
Petra Hakamo
Vastuullisuusjohtaja, Evli Oyj
Hallituksen jäsen, Finsif
Outi Kauppinen
Innovaatiohankkeiden ja vastuullisen liiketoiminnan erityisasiantuntija
Suomen UNICEF
ILMOITTAUDU MUKAAN
kuulemaan lisää lastenoikeuksista pohjoismaiseen yhteistyötapahtumaan Children’s Rights in Investing (NordicSIF) online 26.4.2023 -> Lisätietoa ja ilmoittautuminen (tapahtuma avoin Finsifin ja muiden NordicSIF-maiden jäsenille)