Fyysisen liikenteen murros kohti vähäpäästöisempiä ratkaisuja, sekä tietotekninen harppaus ovat merkittäviä pohdinnanpaikkoja. Tänä päivänä palvelut ja päivittäinen toiminta perustuvat tietoverkkojen käyttöön ja sähkön katkeamattomaan saantiin lähes toimialasta riippumatta. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tietotekniikka-alan osuuden maailman vuosittaisesta sähkönkulutuksesta arvioidaan harppaavan vähintään 6 ja jopa 14 prosenttiin. Kestävätkö verkot? Häiriöt sähkönjakelusta eivät vilustuta ainoastaan talvella pientaloasujia, vaan voivat lamauttaa esimerkiksi keskussairaaloiden sisäiset tietoyhteydet. Entä riittääkö sähköä töpselistä ja paljonko se maksaa?
Missä mennään liikenteen sähköistymisen osalta? Täyssähköautojen osuus on noussut kattamaan jo melkein viidenneksen autokannasta. Toisaalta infra ei ole vielä valmis, sillä latauspaikkojen määrä laahaa perässä- globaalisti julkisia sähköauton latauspaikkoja on arviolta 400 000 (IEA). Liikenne- ja viestintäministeriön näkemyksen mukaan Suomessa voisi olla vuoteen 2030 mennessä 700 000 sähköautoa ja autojen käytettävyyden näkökulmasta tarkasteltuna tavoitetta tukee EU:ssa valmisteilla oleva vähäpäästöisten ajoneuvojen tankkaus-/latausinfrastruktuuria koskeva direktiivi, jonka mukaan maan valtaväylien varrella tulisi rakentaa sähköhenkilöautoille latauskentät 60 kilometrin välein jo vuoteen 2025 mennessä. Myös latauksessa käytetty teknologia kehittyy- vuonna 2021 Euroopan markkinoille on tullut sähkölatauspisteitä, jotka puolittavat latausajan- kolmessa minuutissa autoon saa arviolta 100 kilometrin virtapiikin, ja vartissa akun täyteen.
Sähköistymiseen liittyy vahvasti ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiä Suomessa ja ulkomailla. Mistä sijoittajan tulisi olla tietoinen?
Ilmoittautuminen
Tilaisuus on avoin Finsifin jäsenille.
Tapahtumapaikka
Online- linkki toimitetaan ilmoittautumisen yhteydessä.
Mitä sanovat asiantuntijat? Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen ja saat vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
– Millä mittakaavalla Suomen sähkönkulutus kasvaa, vai kasvaako?
– Mitkä keskeiset tekijät ajavat sähkönkulutuksen muutokseen?
– Mistä Suomi saa sähkönsä ja miltä näyttää liikenteen sähköistymisen lähitulevaisuus?
– Voiko sähköstä olla pulaa, voiko siitä tulla liian kallista?
– Mitkä ovat sähköistymisen harmaat alueet- ihmisoikeudet, entä ympäristökysymykset?
– Mitkä ovat sijoittajan/yrityksen mahdollisuudet ja vastuut ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiin linkittyen?
Agenda
10:00
Johdanto, Finsif
Hiilineutraalisuustavoitteiden vaikutus sähkön kulutukseen
Jimmy Forsman, Portfolio Manager, Ålandsbanken
Liikenne sähköistyy – mitä se tarkoittaa Suomelle?
Tuukka Heikkilä, asiantuntija, Energiateollisuus ry
Ihmisoikeudet ja ympäristö sähköistymisessä
Mariko Sato, Talous- ja sosiaalioikeuksien asiantuntija, Amnesty
Keskustelua
12:00 Tapahtuma päättyy
Lisätietoa
Leila Räsänen
toiminnan koordinaattori
info@finsif.fi
Rekisteröitymällä jäsenpalveluun pääset katselemaan videotallenteita sekä muita tapahtumamateriaaleja ja voit seurata foorumin hallituksen linjauksia ja yhdistystoimintaa. Lisäksi saat kutsut vastuullisen sijoittamisen ykköstapahtumiin ensimmäisten joukossa.