Terveiset NordicSIF-kokouksesta- helmet koottuna

Sain mahdollisuuden olla mukana kuulemassa vastuullisen sijoittamisen asiantuntijoita tanskalaisen DanSIF:n kutsuttua meitä SIF:läisiä muista Pohjoismaista Kööpenhaminaan ”NordicSIF 2023- The Sky and the Land”- kokoukseen. Kaksi päivää täyttyi asiantuntevista puheenvuoroista eri aloilta. Pääteemat tänä vuonna oli ilma ja maa; tuulivoima ja maatalous ovat ymmärrettävästi lähellä tanskalaisten sydämiä. 40 % tanskalaisten sähköstä tulee tuulivoimasta ja 60% Tanskan maa-alasta käytetään maanviljelykseen.

Usea puhuja korosti sosiaalisten aspektien muistamista vihreässä siirtymässä. ”Just transition” ei saa tulla ihmisoikeuksien kustannuksella ja esimerkkinä fossiilisten polttoaineiden tuottajien tulee tehdä suunnitelma työpaikan säilyttämiseksi, kun toiminta muuttaa muotoaan. Pariisiin ilmastosopimus sisältää myös osion työvoiman oikeudenmukaisesta siirtymästä ilmastonmuutoksen hillitsemisen toimissa.

Just Transition-aiheen ohella useampi puhuja korosti katsomaan ilmastolupausten yli siihen, miten suuri osa kyseisen yrityksen capex-investoineista on suunnattu kyseisen ilmasto- ja/tai vastuullisuustavoitteen saavuttamiseen. Keskimäärin ilmastolupauksen tehneet globaalit energia-alan yritykset investoivat vain 5 % capexista uusiutuvaan energiaan.

Lisääntynyt lainsäädäntö nähtiin positiivisena sen valossa, että se luo jatkuvuutta maailmassa, jossa poliittiset päättäjät vaihtuvat ja heidän agendansa sen mukana. Lainsäädäntö luo jatkuvuutta. Muilta osin tulevaa EU:n sääntelyä käsiteltiin hyvin vähän. Nähtiin että julkista rahoitusta on hyvä suunnata projekteihin jotka ”ovat liian suuria” yksittäisille yrityksille toteuttaa. Esimerkkinä mainittiin akkujen kierrätys ja infrastruktuurin rakentaminen tämän ympärille. Inflation Reduction Act Yhdysvalloissa houkuttelee sijoituksia Euroopasta USA:an ja EU komissio pyrkii luomaan mahdollisimman houkuttelevan markkinan EU:ssa, jotta nämä yritykset eivät siirry pois.

Aktiivisesta omistajuudesta keskusteltiin paljon. Tanskan suurin eläkesäätiö PFA kertoi tällä hetkellä omistavansa enää 2 öljy-& kaasualan yhtiötä aiemman 30 sijaan, ja vaikuttavan aktiivisesti näihin kahteen. Nordea vaikuttaa 200 suurimpaan päästöjä tuottavaan yritykseen ja käyttää apunaan IIGCC-työkalua. Maatalouden ”Farm-to-Fork” strategia nähtiin hyvänä esimerkkinä koko arvoketjun osallistuttamisesta vaikuttavuuskeskusteluun. Useampi puhujista oli liittynyt PRI:n Advance-ohjelmaan, joskin sen editymisestä oli vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä.

Yhteenvetona todettakoon että paljon on vielä tehtävää ja yhteistyön ja keskustelun merkitystä ei voida liikaa korostaa. Storebrandin toimitusjohtaja Jan Erik Saugestad kysyikin eikö NordiSIF-tapainen yhteisö olisi omiaan lisäämään Pohjoismaista yhteistyötä näiden asioiden tiimoilta. Norja onkin ensi vuonna vuorossa emännöidä NordicSIF-tapaaminen joten jääkin nähtäväksi ottavatko norjalaiset kopin Saugestadin kommentista.

Käytännön työkaluja sijoittajille:

ClientEarth Know your rights-työkalu ilmastotyöhön

FAIRR työkaluja esim Ilmastoriskit, proteiinientuottajat indeksi jne elintarvikealan toimijoista

Katherine Richardsonin lukusuositus: Edward O Wilson: Half Earth, Biodiversiteetin säilyttämisestä

Anna-Stina Wiklund
hallituksen jäsen ja KV-työryhmän vetäjä, Finsif

Lisäksi Finsifiä edustivat kokouksessa Merja Kivelä, hallituksen puheenjohtaja, Finsif ja Leila Räsänen, toiminnan koordinaattori. Lisätietoa tapahtumasta ja meistä löydät seuraamalla meitä LinkedInissä.

Lisätietoa ”NordicSIF 2023- The Sky and the Land”, löydät täältä.
Edellisen vuoden 2022- NordicSIF-kokouksen koosteeseen pääset täältä.

Hei Finsifin jäsen! Olethan jo rekisteröitynyt?

Rekisteröitymällä jäsenpalveluun pääset katselemaan videotallenteita sekä muita tapahtumamateriaaleja ja voit seurata foorumin hallituksen linjauksia ja yhdistystoimintaa. Lisäksi saat kutsut vastuullisen sijoittamisen ykköstapahtumiin ensimmäisten joukossa.