”Tapahtumassa nostettiin esille yhteistyön ja verkostoitumisen merkitys, data ja sen laatu, sääntelyn kehittyminen ja yritysyhteistyö, nuoret sukupolvet ja heidän näkemystensä vaikutus mm. ilmastonmuutoskeskusteluun. Edellä mainitut teemat ovat myös osa Finsifin toimintasuunnitelmaa vuodelle 2023. Sen sijaan biodiversiteetti uutena isona tarkastelunäkökulmana jäi marginaaliin- samoin keskustelu ESG-dataan liittyvästä kritiikistä. ”No pain no gain”- ajattelu tuotiin esille- jos ponnistelut vastuullisen sijoittamisen edistämiseksi eivät ole tuntuneet tarpeeksi rahkeissa, se on merkki siitä, ettei ole tehty tarpeeksi työtä asioiden eteen.”
Maailman suurin vastuullisen sijoittamisen tapahtuma PRI* In Person 2022 järjestettiin marras-joulukuun vaihteessa hybriditapahtumana ensimmäistä kertaa vuoden 2019 Pariisin tapahtuman jälkeen. Ensimmäisenä päivänä fokuksena oli ympäristö, toisena päivänä ihmisoikeudet ja kolmantena kirjo muita vastuullisen sijoittamisen teemoja, kuten yhteistyö. Tapahtuma tavoitti yhteensä yli 2400 kuulijaa ja se oli suunnattu pääsääntöisesti PRI-allekirjoittajille ja tilaisuus oli maksullinen. Finsif pääsi mukaan kansalaisjärjestölle suunnatulla pääsymaksulla. Finsifin osallistumisen tavoitteeksi asetettiin uudet verkostot, osaamisen kehittäminen sekä tapahtumasta tiedottaminen jäsenille. Tapahtumassa oli monta samanaikaista sessiota, jonka vuoksi oma tapahtumasisältö oli räätälöitävissä. Alla muutamia poimintoja puheenvuoroista.
Tunnelma oli innostunut ja keskustelu vilkasta. Covidin jälkeisenä aikakautena oli selkeästi aistittavissa tapahtuman tarpeellisuus – suuri osa koki tärkeäksi saada kohdata ihmiset kasvotusten. Vastuullisen sijoittamisen verkostoista paikan päällä olivat mm. Spainsif, USA sekä Kanadan ja Australian vastuullisen sijoittamisen foorumit. Toiminnan koordinaattorin lisäksi jäsenistöstä paikan päällä olivat Aktia, Capman, Elo, Evli, Helsingin yliopisto, Ilmarinen, Impact Cubed, Keva, Kirkon eläkerahasto, OP, Sitra, S-Pankki, Suomen pankki, Svenska Litteraturskällskapet ja Varma.
”—World is on fire—”
Maailman polyproblemaattinen tilanne on vastuullisen sijoittamisen ajurina. Konferenssin alussa kerrattiin aikakautemme haasteita- COVID19, viime kesän ääri-ilmiöt ilmastossa ja niiden vaikutukset, Venäjän hyökkäyssota sekä energian ja ruuan saatavuuteen liittyvät haasteet ja Taiwanin tilanne sekä USA ja Kiinan väliset suhteet. Vastuullinen sijoittaminen elää ajassa ja sitä koskevat periaatteet ovat tarkastelun alla ”uudessa maailmassa”. USA:ssa esimerkiksi tietyt tahot näkevät aseteollisuuden hyväksyttävänä isänmaallisesta näkökulmasta – hyväksyttävällä puolustuskalustolla saatetaan omat ”sotilaat kotiin”, kun usein aseet katsotaan usein poissuljettaviksi vastuullisen sijoittamisen linjauksissa.
”–Rather future makers than future takers—” “–Can´t wait the perfect data or KPIs to take action–”
Yhteistyön merkitys korostui kantavana teemana konferenssin ajan – maailmassa on tarpeeksi tietoa, dataa ymmärrystä ja osaajia, mutta on haastavaa rakentaa siltoja eri toimijoiden välille. Yhteistyö ja yhteiset investoinnit/yhteistyöhankkeet eri toimijoiden välillä nähdään osana ratkaisua edistää kestävää sijoitustoimintaa. Nuorten rooli nousi esille puheenvuoroissa muun muassa työantajaimagon näkökulmasta- miten työnantaja sijoittaa itsensä työnantajana vastuullisen sijoittamisen kentällä ja vastaa uuden työsukupolven odotuksiin? Viimeisenä päivänä (perjantaina) järjestettiin myös erillinen sessio yhteistyöstä, jossa tuotiin esille muassa esimerkkitapauksella sosiaalisen median mahdollisuuksia asioiden tiedottamisessa ja kerrottiin muun muassa kielihaasteista jakaa ymmärrystä Brasiliassa, jossa ihmisillä ei löydy yhteistä kieltä keskustella asioista (englanti hallitseva kieli vastuullisen sijoittamisen kentällä globaalisti).
Yhteistyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan – myös neljännen valtiomahdin eli median osalta. FT:n toimittaja Simon Mund kritisioi mediaa siitä, miten kestävyysasioita on mediassa painotettu ratkaistaviksi käytännön tason kautta kulutustasolla (elämäntapavalinnoilla), kun todellisuudessa kestävän kehityksen, ja ilmastonmuutoksen ongelmat ratkaistaan systeemitasolla muutostarpeiden ja linjausten kautta.
Toisena päivänä PRI:ssä tuettiin meneillään olevan Qatarin jalkapallon maailmanmestaruuskisojen ihmisoikeuskysymyksiä punaisilla rintamerkeillä. Sosiaalisen vastuun näkökulmasta esille tuotiin moderni orjuus ja painotettiin mittareiden tärkeyttä ihmisoikeuskysymysten mittaamiseen ja arviointiin. Sosiaalisen vastuun edistämiseksi työnantaja- ja työntekijäorganisaatioiden yhteistyön merkitystä korostettiin. Lisäksi todettiin haaste tuoda sosiaalisen vastuun esimerkkitapauksia julkiseen keskusteluun proaktiivisesti, sillä ennakkotapausten suhteellisen vähäisestä määrästä johtuen asioiden parissa esille tulevat yritykset ajautuvat tikun kärkeen, vaikka tahtotila olisi muuttaa asioita.
”–1,5 c is not dead –”“–Energy transition is a test for Responsible Investing–”
Biodiversiteetti jäi konferenssissa vähäiselle huomioille, vaikka sitä koskevat COP15-neuvottelut olivat tulossa PRI- tapahtuman jälkeen ja teema nähdään seuraavana ilmastonkaltaisena ”kärkenä” myös vastuullisen sijoittamisen keskustelussa. Biodiversiteetistä järjestettiin yksi oheistilaisuus viimeisenä päivänä- teemaa ei ollut integroitu ensimmäiseen ympäristöä käsittelevään tapahtumapäivään.
Ilmasto hallitsi tuttuun tapaan keskustelua ympäristönäkökohdista, etenkin lokakuun Egyptin ilmastokokouksen (COP 27) jälkeen. Esimerkiksi otettiin USA, maailman suurin öljyntuottajamaa, jolla on vaalit edessä. Tulevalla presidentillä on valta suunnata (USA) ilmastopolitiikkaa suuntaan tai toiseen – vaaleissa on myös uuden sukupolven äänestäjiä, joista yhä suurempi osa on nuoria, ”new-thinking” -ajattelijoita. Hyvänä uutisena tilaisuudesta jäi mieleen maailman energialiiton (International Energy Agency) johtajan (Fatih Birol) (optimistiset) terveiset, jonka mukaan 1,5 asteessa pidättäytyminen ilmastonmuutoksen osalta on yhä toteutettavissa tarpeeksi kattavalla yhteistyöllä- ”–coalition from scientist to fossil fuel exporters is needed–”.
Kiinan osalta sijoittajan näkökulmasta tuotiin esille Kiina rooli maailman aurikopaneelituotannon suurmaana (arviolta 80 % maailman aurinkopaneelituotannosta). Toisaalta Kiinan nettonollatavoite on kaukana vuodessa 2060 ja fossiilisten polttoaineiden kulutusta kasvatetaan vielä kymmenen vuotta – kannustimet vihreään siirtymään ovat toistaiseksi riittämättömät.
Puolalaisesta pääomasijoittajan näkökulmasta esiteltiin energian saatavuuskysymyksiä muuttuneessa Euroopassa. Puola on muuttanut 2014 alkaen energiapolitiikkaa Krimin hyökkäyksen jälkeen fossiilisten energialähteiden hyväksi irtautuessaan edelläkävijänä riippuvuudesta Venäjään energiakysymyksissä. Ilmaan nostettiin kysymys- näillä pelimerkeillä energiaa riittää lyhyelle ajanjaksolle, mutta mitä tapahtuu 3-4 vuoden päästä kun varannot ehtyvät?
Mitä jäi käteen?
Finsifin toiminnan kehittämisen kannalta oli valaisevaa kuulla muiden sisarorganisaatioiden toiminnasta ja parhaista käytännöistä. Vuoden 2023 aloittavan uuden hallituksen kanssa keskustellaan havainnoista ja hyödynnetään tietoa Finsifin toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä, olipa kyseessä sitten strateginen toimintatapa tai vaikkapa hyväksi havaittu konkreettinen viestinnän työkalu. Myös Eurosifin uuden toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan, sekä Eurosifin muiden jäsenten kohtaamiset syventävät suhteita Suomeen uutena Eurosif-maana. Tilaisuudessa olivat myös USA:n ja Kanadan vastuullisen sijoittamisen foorumien edustajat. Näiden kontaktien kautta Finsifin yhteydet Euroopan ja Pohjoismaiden ulkopuolelle vahvistuvat ja sillä on mahdollisuus saada puhujia tai ajankohtaisia uusia näkökulmia vastuullisesta sijoittamisesta jäsenilleen.
PRI-tapahtuma mahdollisti myös vuorovaikutuksen tapahtumaan osallistuneiden jäsentemme kanssa, mukaan lukien ulkomaiset toimijat. Tapahtuman ohjelma ja kohtaamiset antavat inspiraatiota näkökulmiksi ja puhujakandidaateiksi Finsifin tapahtumatuotantoon.
Tapahtuman asiasisältö toimi oppimiskokemuksena, ehkä painottuen vanhan kertaamiseen, mutta toisaalta vahvistaen myös Finsifin toiminnan painopisteitä, joissa on yhtymäkohtia tämän globaalin tapahtuman agendaan.
Olisin toivonut rohkeampia kannanottoa puhujilta ja enemmän biodiversiteettikeskustelua. Vastuullisen sijoittamisen ympärillä leijuu kritiikkiä, ”viherpesun leimaa” ja ”ESG-vastaisuutta” ja tästä olisi ollut kiinnostava saada haastavia puheenvuoroja – kenties esimerkein siitä, mitä käytännössä on tapahtunut ja miten haastavia tilanteita on hoidettu, miten näistä tilanteista voidaan saada konkretiaa, sekä käsitellä tätä eri sidosryhmissä. Harmillisesti (toki ajan hengessä) ”isot nimet” olivat etänä puhujina paikalla, joka oli osittain pettymys. Pohjoismainen edustus oli puhujistossa vähäistä – esimerkiksi Suomella oli vain yksi puheenvuoro (Anna Hyrske/Suomen Pankki). Sponsoreiden puheenvuorot olivat isossa roolissa.
Eväitä vuodelle 2023
PRI in person tapahtuma vahvisti myös Finsifin toiminnan näkökenttää vuodelle 2023. Finsifin toimintasuunnitelman 2023 (ladattavissa täältä) mukaisesti yhteistyötä eri toimijoiden välillä vahvistetaan esimerkiksi osallistamalla alan keskeisiä toimijoita yhteistyöhön kuten Sitra, FIBS yritysvastuuverkosto, Finanssivalvonta, NGOt. Lisäksi uuden sukupolven näkökulmia tullaan huomioimaan myös vastuullisen sijoittamisen keskusteluun. Myös PRI jälkeen julkistetut Luonnon monimuotoisuutta koskevan yleiskokouksen COP15 päätökset– maa-, sisävesi-, rannikko- ja merialueiden suojelutavoitteet (30 % pinta-alasta vuoteen 2030 mennessä) vaikuttavat vahvasti vastuullisen sijoittamisen ympäristöteemojen tarkasteluun. Metsä- ja vesistökysymykset nousevat keskeiseen rooliin ilmastotarkastelun ohella kestävän, elinympäristö sekä lajirikkaan luonnon turvaamiseksi meillä Suomessa. Ympäristönäkökohtien lisäksi sosiaalinen vastuu, moderniorjuus ja muut sosiaaliset tarkastelukulmat huomioidaan Finsifin toiminnassa. Vastuullisen sijoittamisen perustana on läpinäkyvä, laadukas data, jonka merkitys on keskeistä sijoituspäätöksenteossa. PRI keskusteluissa nousi esille halu siirtyä reittaispalveluista suoraan raaka-datan pariin – myös Finsif järjestää ”datasta tolkkua” teemalla tilaisuuden alku vuodelle, jossa lähestytään teemaa asiantuntijapuheenvuoroin ja keskustelun merkeissä.
Vastuullinen sijoittaminen on matka oppimiskokemuksia ja PRI in Person ajoi tarkoitusta omalta osaltaan vuonna 2022. Ensi vuonna jatketaan keskustelua ja näkökulmia.
Tervetuloa (jäsenet) starttaamaan vuosi 2023 18.1 Biodiversiteetti & COP15-kuulumiset ja keskustelu- näkökulmalla ja 2.2. pureudutaan SFDR Lessons learned. LISÄTIETOA
Rauhaisaa juhlakautta,
Leila Räsänen
Finsif
Toiminnan koordinaattori
NOTE blogi esittää allekirjoittaneen henkilökohtaisia näkemyksiä ja kokemusta tapahtumasta.
*PRI tarkoittaa YK:n tukemia periaatteita, jota allekirjoittaneet organisaatiot sitoutuvat huomioimaan toiminnassaan ja raportoivat toteutumisesta PRI:lle. PRI antaa vastavuoroisesti palautetta raportoijille. PRI allekirjoittajia on maailmanlaajuisesti yli 5290. Suomessa PRI allekirjoittaneita on 60 joista suurin osa on Finsifin jäseniä. Lisätietoa PRI.