On vuosi 2024 ja elämme vastuullisuusmurroksen aikakautta. Ensi vuonna tulee Pariisin ilmastosopimuksesta täyteen kymmenen vuotta. Samaan aikaan olemme tilanteessa, jossa 1.5 asteen lämpenemisraja on jo ylitetty ja ilmastovaikutukset kiihtyvät kiihtymistään.
Yhtäaikaa konfliktit kärjistyvät ympäri maailman, jotka yhdessä Suomen NATO-jäsenyyden kanssa ovat muuttaneet katsantakantoja niin puolustusteollisuuden merkityksestä kuin eettisyyden rajoista aseteollisuuden osalta.
Ilmasto- ja puolustusteemojen rinnalla sosiaalinen vastuu on nostanut vahvasti päätään, eritoten oikeudenmukaisen siirtymän ja ihmisoikeus- ja turvallisuuspolitiikka kysymysten kautta. Vastuullisuusnäkökulmasta laajoja ristiriitoja on näköpiirissä, muun muassa vihreän siirtymän ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta.
Yhtenä merkittävänä esimerkkinä on Kiina-riippuvuus vihreässä siirtymässä, jossa kärjistyy Kiinan ja Euroopan eroavaisuudet ihmisoikeuskäsityksissä. Samaan aikaan uusiutuvan energian, kuten tuulivoima-, hankkeissa mahdolliset laajat vaikutukset alkuperäiskansoihin korostuvat. Kolmantena esimerkkinä puolustusteollisuudessa uusiin investointeihin voi liittyä esimerkiksi raskaan kaluston vaikutuksia ilmastoon ja ympäristöön mm. energiankäytön ja raaka-aineiden osalta.
Kyseiset ristiriidat nostavat keskusteluun vastuullisuuden ja eettisyyden määrittelyn, mitkä ovatkin vastuullisen sijoittamisen alalla nousseet vahvasti pöydälle viimeisten vuosien aikana.
Näistä vastuullisteemoista ja niiden liitoskohdista ja vastakkainasetteluista tulemme kuulemaan lisää Finsifin vuosiseminaarissa. Puolustusteollisuuden osalta pureudutaan muun muassa sijoittajien rooliin uusien teknologioiden käyttöönoton ja varustelun rahoittajina. Keskustelemme myös konfliktialueilla toimimisesta ja sinne sijoittamisesta sekä kuulemme Suomen tilanteesta ja kapasiteetista puolustusrintamalla.
Sosiaalisen vastuun osalta sukellamme tarkemmin kehittyviin markkinoihin, joissa lainsäädännön ollessa minimitasolla korostuvat hankintaketjujen läpinäkyvyys sekä kansainvälisten standardien merkitys mm liittyen työntekijöihin, turvallisuuteen, tai vaikutuksiin paikallisyhteisöihin. Keskustelemme myös aktiivisen vaikuttamisen mahdollisuuksista kasvun kiihdyttämiselle.
Lopuksi ilmastopuolella kuulemme tieteen ja tutkimuksen roolista, ja mahdollisista vastakkainasetteluista poliittisten näkökantojen kanssa. Keskustelemme myös sijoittajan roolista muutoksen edistäjänä, ja miten sijoitusstrategiat sopeutetaan reaalimaailmaan.
Olemme epäilemättä suurten teemojen ja kysymysten äärellä, mihin pyrimme löytämään vastauksia ja avaaman keskusteluyhteyksiä Finsifin vuoden suurimmassa tapahtumassa, vuosiseminaarissa 6.11. Lämpimästi tervetuloa paikalle koko Finsifin hallituksen ja järjestelytoimikunnan puolesta.
Petra Hakamo
Finsif hallituksen jäsen, Evlin vastuullisuusjohtaja
ILMOITTAUDU TAPAHTUMAAN
Miten vastuullinen sijoittaja huomioi luontopääoman ja
sosiaalisen vastuun kysymyksiä sijoituspäätöksenteossa? Tule syventämään ymmärrystä sijoitusstrategioiden soveltamisesta ja sijoittajan roolista puhtaan siirtymän murroksessa. Tervetuloa mukaan tilaisuuteemme!