Me sijoittajat olemme tänään alalla, joka on aivan keskeinen ihmiskunnan tulevaisuudelle.
Myönnettäköön että harva toimittaja tai kansalainen mainitsee sijoittajan, tai vielä vähemmän pankkiirin, kun häneltä kysyy kuka pelastaa maapallon ilmaston lämpenemiseltä tai luontokadolta. Mutta tosiasia on, että mikäli ihmiskunta aikoo selviytyä tulevista haasteistaan, niin se suorastaan tarvitsee meitä.
Mitä meidän sitten tulee tehdä? Syödä vähemmän lihaa, pyöräillä enemmän ja tarkastella kulutustamme? Kyllä kaikki nuo ja paljon muutakin, mutta nämä ovat itse asiassa merkityksettömiä asioita verrattuna siihen mitä me voimme tehdä töissä! Sijoittajina me voimme joka päivä vaikuttaa siihen, että miljardeja euroja varallisuutta siirtyy pois luontoa tuhoavasta toiminnasta kestävän kehityksen piiriin.
Mutta kun yritykset eivät vielä kattavasti raportoi vastuullisuudesta?
Itse asiassa tänään meillä on enemmän tietoa kuin koskaan ennen siitä, miten varallisuutta tulisi kanavoida. Tiedämme varsin hyvin kuinka paljon päästöjä yritykset tuottavat, kuinka paljon resursseja ne kuluttavat. Lisäksi tiedämme missä maissa yritykset toimivat ja kuinka paljon veroja ne maksavat jne. Tiedosta ei todellakaan ole puutetta.
Hyvänä esimerkkinä on Pariisin ilmastosopimus vuodelta 2015. Tiedämme aika hyvin mitkä teollisuudenalat ja yritykset joutavat pois salkuista ja mitkä tilalle. Meidän ei tarvitse odottaa, että yritys kirjoittaa suunnitelman, miten he tulevina vuosina (vuosikymmeninä) aikovat vähentää päästöjään. Me voimme tehdä päätöksen sijoitussalkuissa jo tänään.
Sijoittajan työ on yhä parhaan tuoton ja riskin tavoittelua mutta se on tänään myös tuottoisaa maailman pelastajan työtä (vaikka tuskin siitä kukaan tulee meitä kiittämään). Motivaatiota tämä kuitenkin antaa taas uudelle työviikolle.
Vaikuttavuuden mittaamisesta – What gets measured gets managed
On ollut suorastaan hupaisaa seurata, miten mielenkiinto vastuulliseen sijoittamiseen on muuttunut. Kun olimme 2009/2010 perustamassa Finsifiä niin vastuullista sijoittamista ei pidetty tärkeänä vaan lähinnä pakollisena imagoasiana. Nyt jokainen sijoittaja on vastuullinen ja suorastaan kilpailee sillä, kuka on vihrein. Hyvä niin, mutta se tuo mukanaan uusia haasteita.
Yksi riski on, että markkinoille tuodaan kaikenlaisia viherpesuratkaisuja jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua. Pahimmillaan kirjaimet ”ESG” lisätään jopa tuotteeseen, joka on haitallisempi kuin perus indeksituote. Näin ollen vaikutuksen mittaamisesta on tullut tänään aikaisempaa tärkeämpää.
Viherpesun välttäminen on toki tärkeää mutta suurempi vaikutus on mittarilla, joka auttaa sijoituspäätöksiä tekevän sijoitusjohtajan siirtämään varallisuutta salkussa. Onkin ollut ilo seurata, että kun datan laatu jatkuvasti paranee niin myös sijoittajien mahdollisuudet ymmärtää sijoitusten konkreettisia vaikutuksia kasvavat ja varallisuutta on myös alkanut liikkua.
Finsif järjestääkin kesän jälkeen vaikuttavuussijoittamisesta webinaarin ja jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan suunnitteleman tilaisuutta, niin ota yhteyttä (info@finsif.fi) tai allekirjoittaneeseen.
Uusi Finsif jäsen, Impact Cubed
Impact Cubed liittyi tänä vuonna Finsifin jäseneksi koska haluamme olla mukana vaikuttamassa kestävään kehitykseen maailmalla ja Suomessa. Kollegani muotoilivat yrityksemme mission aika hyvin pari vuotta sitten ja se kuvastaa ambitioitamme: ”Understanding, measuring, and managing the impact of our investments facilitates cheaper access to capital for more sustainable companies and with that, encourages a flourishing planet”
Tai niin kuin yksi virkatoverini kiteytti, kun kysyin mitä Impact Cubed tekee: ”Mikael, we are in the money moving business.”